Διαχείριση Κρίσεων Και Παιδί

 

Πως μπορώ να ενημερώσω το παιδί;

pastedGraphic.png

Αντιμετωπίζοντας αυτή τη στιγμή μια πανδημία, κατά την οποία έχουν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα και που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή μας ρουτίνα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τρόπους να επικοινωνήσουμε τις σημαντικές πληροφορίες στα παιδιά με κύριο σκοπό την διαχείριση του άγχους. 

Αναλόγως με την ηλικία του παιδιού (και επομένως με τις απορίες του) διατηρούμε την πιο ειλικρινή στάση που είναι εφικτή. Προσπαθούμε να αποφύγουμε να μεταδώσουμε το προσωπικό άγχος που πιθανόν βιώνουμε και επικεντρωνόμαστε στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης του καθένα μας ώστε να ενισχύσουμε την προστασία και την ασφάλεια, τόσο την δική μας όσο και των ανθρώπων γύρω μας. 

Είναι επομένως σημαντικό να: 

  • Φροντίζουμε να ενημερωθούμε σωστά από αξιόπιστες πηγές (π.χ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)
  • Εφαρμόζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές άμεσα.
  • Εξηγούμε στο παιδί τι χρειάζεται το ίδιο να κάνει, του δείχνουμε με παραδείγματα τι εννοούμε (π.χ. 20’’ πλύσιμο χεριών μαζί με το παιδί, διατηρούμε απόσταση ακόμα και από πολύ οικεία μας πρόσωπα, αποφεύγουμε την στενή σωματική επαφή).
  • Ακούμε το παιδί όταν εκφράζει το άγχος και την ανασφάλεια του και αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σε αυτό με φράσεις όπως: «Μην αγχώνεσαι» ή  «δεν είναι τίποτα». Αυτές οι φράσεις μεταφέρει στο παιδί ένα διπλό μήνυμα και δεν μπορεί να του εξηγήσει για ποιόν λόγο χρειάζεται να αυτοπεριοριστούμε στο σπίτι για 15 μέρες ή για ποιόν λόγο αισθάνεται τόσο έντονο άγχος. Ακούμε και στη συνέχεια ενημερώνουμε το παιδί με ειλικρινής πληροφορίες όπως π.χ. «Ναι, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ίωση με την οποία πάρα πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα έχουν αρρωστήσει. Οπότε φροντίζουμε όλοι μας να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους γύρω μας. Θα μείνουμε περισσότερο καιρό στο σπίτι και θα είμαστε περισσότερο προσεκτικοί όταν βγαίνουμε έξω». 
  • Θυμίζουμε στο παιδί τους κανόνες υγιεινής που ήδη πρέπει να γνωρίζει. Εξηγούμε  πως και γιατί θα ενισχύσουμε αυτές τις συνήθειες υγιεινής. 
  • Επικεντρωνόμαστε στον περισσότερο χρόνο που θα περάσουμε μαζί με το παιδί προσπαθώντας να απολαύσουμε την ξεκούραση και την απόσταση από την κουραστική καθημερινότητα.   
  • Αξιοποιήσουμε τον χρόνο μαζί με την οικογένεια δημιουργικά και σε απόσταση, όσο είναι δυνατόν,  από ηλεκτρονικές οθόνες. 
  • Να διατηρήσουμε σταθερότητα ως προς τις βασικές συνήθειες και ανάγκες του παιδιού, ούτως ώστε να θωρακίσουμε το αίσθημα της ασφάλειας και εμπιστοσύνης του. 

 Ποτέ ο πανικός και το άγχος δεν ήταν καλοί σύμβουλοι. Είναι φυσικό και επόμενο να υπάρχουν ως συναισθήματα αλλά και υποχρέωση μας να τα ξεπεράσουμε και να λειτουργήσουμε με ευθύνη και ωριμότητα. Το διάστημα κατά το οποίο κρίνεται απαραίτητη η ευσυνειδητότητα όλων μας είναι αυτό το οποίο τα παιδιά θα παρατηρήσουν τους γονείς τους πως διαχειρίζονται την κρίση. Μέσα από αυτή την παρατήρηση θα ωριμάσουν και θα υιοθετήσουν αντίστοιχες στρατηγικές για την ζωή τους αργότερα. 

Για τον κάθε ένα από εμάς μια τέτοια κρίση είναι σε διαφορετικό βαθμό τρομακτική και δύσκολη ως προς την διαχείριση της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό να θέτουμε προτεραιότητες, να αξιολογούμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε και ποιες πληροφορίες δίνουμε, καθώς επίσης και να αναλαμβάνουμε όλοι την θέση ευθύνης που μας αναλογεί και να πράττουμε τα δέοντα. 

Εύχομαι γρήγορα να επανέλθουμε στους ρυθμούς μας. 

Καλή Υγεία σε όλους! 

Ραμαντάνη Κατερίνα Νάσια

Ψυχολόγος 

Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

«Αν δεν σου αρέσει κάτι άλλαξε το, αν δεν μπορείς να το αλλάξεις άλλαξε την συμπεριφορά σου».

Maya Aggelou